Behandelingen

Preventie

Een gezonde mond begint bij goede dagelijkse gewoonten. Daarom leggen we tijdens onze nazichten een belangrijk accent op een goede poetstechniek met de tandenborstel en reinigen tussen de tanden.
We raden aan om minstens éénmaal per jaar op controle te gaan bij de tandarts. Op die manier kan het poetsen bijgestuurd worden en worden (beginnende) problemen aan de tanden en het tandvlees tijdig opgemerkt. Daarvoor maken we gebruik van verschillende diagnostische en educatieve technieken (radiografieën, plaqueverklikker …).
Als er tijdens het nazicht problemen worden vastgesteld, wordt in samenspraak met de patiënt een behandelplan op maat opgemaakt. De nodige vervolgafspraken kunnen dan ook worden ingepland.
We hanteren een vrijblijvend systeem om onze patiënten te herinneren als het opnieuw tijd wordt om een nieuwe controle in te plannen.


Kindertandheelkunde

Vanaf de leeftijd van 3 jaar komen kinderen best twee keer per jaar op controle. Door een goede en regelmatige opvolging kunnen grote problemen vermeden worden en vermijden we pijnlijke of traumatische ervaringen voor uw kind. Tijdens de behandelingen leggen  we alle stappen op een ludieke en op verstaanbare wijze uit, zodat de bezoekjes voor uw kind zo aangenaam mogelijk verlopen.


Vullingen

Wanneer er sprake is van tandbederf (cariës), een afgebroken stuk tand of een oude vulling die aan vervanging toe is, moet er een vulling in de tand geplaatst worden. De tand wordt dan hersteld met een composietvulling (witte vulling). Indien mogelijk plaatsen wij tijdens het vullen van de tand ook een rubberdam. Dit is een rubberen doekje om de tand speeksel- en bacterievrij te houden tijdens de behandeling, zodat de composietvulling optimaal kan hechten aan het tandweefsel. Op deze manier komen er ook geen hinderlijke materialen en producten in uw mond terecht.


Endodontie (ontzenuwen)

Soms reikt een gaatje tot in de tandzenuw of sterft de tandzenuw af door invloed van buitenaf. Dat kan onopgemerkt gebeuren of gepaard gaan met pijn en zwelling (een abces). In dat geval is het nodig om de wortelkanalen van de tand te ontsmetten en op te vullen. Deze behandeling is technisch niet altijd eenvoudig en vraagt vaak een langere afspraak of soms een verwijzing naar een specialist die de tand onder microscoop kan behandelen. Tijdens een wortelkanaalbehandeling wordt de tand steeds afgezonderd onder rubberdam. Dit is een rubberen doekje dat ervoor zorgt dat er geen speeksel of bacteriën in de tand terecht kunnen komen en zo de tand opnieuw besmetten. De rubberdam zorgt er ook voor dat er geen hinderlijke producten of instrumenten in de mond terecht kunnen komen.


Prothese

Indien een of meerdere tanden ontbreken, kunnen deze vervangen worden met een uitneembare prothese. Deze prothese kan zowel als definitieve oplossing dienen of als voorlopig hulpmiddel in afwachting van uitgebreider herstel. Er bestaan verschillende systemen om een prothese op zijn plaats te houden. Aangezien elke prothese een maatwerk is, zijn hier een aantal afspraken voor nodig om een optimaal resultaat te bereiken.


Kroon- en brugwerk

Wanneer een tand uitgebreid gerestaureerd moet worden, volstaat een gewone vulling soms niet meer.
In dergelijke situaties kan de tand voorzien worden van een porseleinen restauratie (kroon, onlay…) die de tand duurzaam en esthetisch herstelt. Als een tand ontbreekt, kan deze vaak ook met deze technieken vervangen worden. Hierbij worden de buurtanden als pijler gebruikt voor een porseleinen brug om de ontbrekende tand te vervangen. Deze restauraties worden buiten de mond door een gespecialiseerde tandtechnieker gemaakt, waardoor elke restauratie individueel kan aangepast worden naar vorm en kleur. Zo streven we naar een esthetisch resultaat op maat.


Implantologie

Implantaten zijn titanium schroefjes die in het kaakbot worden geplaatst door een chirurg ter vervanging van een ontbrekende tandwortel. De implantaten worden door een parodontoloog of kaakchirurg geplaatst in samenspraak met de behandelende tandarts. Nadat ze zijn vastgegroeid, kunnen ze helpen om houvast te voorzien voor de vervanging van een of meerdere tanden door een prothese, kroon of brug.


Esthetische behandelingen

Voor patiënten die een specifieke vraag hebben naar het verbeteren van de vorm of het uitzicht van hun tanden zijn verschillende opties mogelijk (bleken, vormcorrecties met composiet, porseleinen veneers (schildjes op de tanden), tandvleescorrecties…). Hier kan tijdens het nazicht of een afzonderlijke raadpleging over gepraat worden. Het is belangrijk om eerst andere tandproblemen aan te pakken alvorens met esthetisch werk van start te gaan.


Tandvleesproblemen

Gezond tandvlees is roze van kleur en bloedt niet tijdens het poetsen. Vaak is de oorzaak van ontstoken tandvlees plaque- of tandsteen dat zich opstapelt tussen de tanden en aan de tandvleesrand. Bij een vroege diagnose van tandvleesproblemen volstaat een grondige tandsteenreiniging en poetsinstructie in de meeste gevallen. Indien de tandvleesproblemen al verder gevorderd zijn, verwijzen we u door naar een parodontoloog  voor een diepe reiniging onder het tandvlees en eventuele aanvullende behandelingen.


Orthodontie

Wij werken in onze praktijk met ‘clear aligners’. Dit zijn transparante beugeltjes waarmee we kleine correcties van de tandenstand kunnen uitvoeren. Bij kinderen (<18 jaar) en grote orthodontische problemen, werken wij altijd samen met een orthodontist uit de buurt en wordt de behandeling niet in onze praktijk uitgevoerd.

Wanneer er iets aan de stand van de tanden veranderd moet worden omwille van esthetische of functionele problemen, is een beugel of orthodontisch apparaat vaak aangewezen. Orthodontie kan op elke leeftijd. Wij volgen uw kinderen tijdens de halfjaarlijkse controles op en sturen tijdig door wanneer er nood is aan vroege orthodontie. De minder uitgebreide orthodontische behandelingen bij kinderen starten meestal pas wanneer alle melktandjes gewisseld zijn.


Extracties

Hoewel we altijd trachten om uw eigen tanden zo lang mogelijk te behouden, zijn sommige tanden niet meer te redden en moet uw tand verwijderd worden. Wanneer de tand sterk beschadigd of gebroken is en dit de extractie bemoeilijkt, zijn wij soms genoodzaakt om u hiervoor te verwijzen naar een parodontoloog of kaakchirurg.


Andere

Er bestaat een hele waaier aan behandelopties voor allerhande problemen die hierboven niet vernoemd werden. Ook voor sportbeugels, opbeetplaten, snurkapparaten … kunt u bij ons terecht.

Voor de behandelingen die wij niet in onze praktijk kunnen uitvoeren (bv extracties, orthodontie, plaatsen van implantaten, complexe wortelkanaalvullingen) verwijzen wij u door naar onze collega-specialisten. Wij werken met verschillende collega’s uit de buurt samen om uw behandeling vlot te laten verlopen.